ΝΕΑ & ΔΡΑΣΕΙΣ

88η ΔΕΘ: Ένα μουσείο «κρύβει» την ιστορία του Τύπου - Πρωτοσέλιδα, βιβλία και σπάνια χειρόγραφα… ταξιδεύουν το κοινό

12/09/2024
88η ΔΕΘ: Ένα μουσείο «κρύβει» την ιστορία του Τύπου - Πρωτοσέλιδα, βιβλία και σπάνια χειρόγραφα… ταξιδεύουν το κοινό 
 
Όλη η ιστορία του Τύπου της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Ελλάδας ξεδιπλώνεται μέσα από μια πλούσια συλλογή - Μέρος του μουσείου παρουσιάζεται στο stand του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ στη ΔΕΘ.
Ταξίδι στο χρόνο, μέσα από πρωτοσέλιδα εφημερίδων που κυκλοφόρησαν στη Θεσσαλία από το 1881 μέχρι και σήμερα, αλλά και έντυπα από τη Στερεά Ελλάδα, έχουν τη ευκαιρία να απολαύσουν οι επισκέπτες, λάτρεις των εφημερίδων, που θα βρεθούν στη φετινή 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Στο περίπτερο 17, stand 40α, το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας - Θράκης, φιλοξενεί για πρώτη φορά το Μουσείο Τύπου της «αδελφής» Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας - Εύβοιας (ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε), όπου στους επισκέπτες διανέμεται έντυπο υλικό του Μουσείου Τύπου, ενώ προβάλλονται σε οθόνη, διάφορα βίντεο από την ιστορία της ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε και των δράσεων της, για την τυπογραφία, το χαρτί, το μελάνι, που δημιούργησε και επιμελήθηκε ο δημοσιογράφος Μάκης Μπαλλής, «ψυχή» του Μουσείου.
Το Μουσείο Τύπου που εδρεύει στο Βόλο, άνοιξε τις πύλες του το Μάϊο του 2023, αποτελώντας πόλο έλξης για δημοσιογράφους, ερευνητές, επιστήμονες (ιστορικούς), μαθητές και φοιτητές που φιλοδοξούν να γίνουν δημοσιογράφοι. Το κοινό κατά την επίσκεψή του στο χώρο θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά μία πλήρη καταγραφή των ημερήσιων και εβδομαδιαίων εφημερίδων που κυκλοφόρησαν στα 140 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας, αλλά και να ενημερωθεί για την πλούσια ιστορία του Τύπου στη Θεσσαλία και την Κεντρική Ελλάδα, που ξεκινά το 1881 και αδιαλείπτως συνεχίζει να βρίσκεται κοντά στους ανθρώπους και τα προβλήματά τους.
Μιλώντας στο makthes.gr o πρώην ταμίας της Ένωσης Συντακτών, δημοσιογράφος Μάκης Μπαλλής, ο άνθρωπος που δούλεψε ώστε το μουσείο μα πάρει «σάρκα και οστά» τόνισε ότι «την ιδέα την είχαμε πολλά χρόνια κατά νου, ενώ οι πρώτες προσπάθειες άρχισαν το 1959. Η ευκαιρία ήρθε όταν απελευθερώθηκε χώρος στα παλιά γραφεία του κτιρίου της ΕΣΗΕΘΣΤΕ -Ε, οπότε και το μουσείο μπορούσε να στηθεί».
 
 
Εξήγησε ότι ο ίδιος συγκέντρωσε το υλικό, το ταξινόμησε, βρήκε μια σειρά από εργαλεία σχεδιασμού και εκτύπωσης των εφημερίδων και όλο τον εξοπλισμό, και μετά από επτά μήνες εντατικής δουλειάς το Μουσείο Τύπου μπόρεσε να ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό.
Ο κ. Μπαλλής δήλωσε περήφανος και συγκινημένος για τη δουλειά που έγινε, την οποία, όπως είπε, έχει πλέον τη δυνατότητα να την βλέπει το κοινό και τα παιδιά, μαθητές σχολείων που επισκέπτονται το Μουσείο από ολόκληρη τη Θεσσαλία και άλλες περιοχές της χώρας.
«Ο χώρος είναι ανοιχτός για όλο τον κόσμο που ενδιαφέρεται να δει τα εκθέματα του Μουσείου και οι επισκέψεις γίνονται κατόπιν ραντεβού» ανάφερε ο ίδιος.
Για τα επόμενα βήματα, ο κ. Μπαλλής σημείωσε ότι στο εξής στόχος είναι να ψηφιοποιηθεί το αρχειακό υλικό, μια προσπάθεια όμως που απαιτεί κόστος και για το λόγο αυτό αναζητείται χρηματοδοτικό εργαλείο με τη βοήθεια της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης.
«Ήταν μία ιδέα που πρωτοσυζητήθηκε πριν από πολλά χρόνια, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, αλλά έμελλε να υλοποιηθεί όταν ωρίμασε ο καιρός και έγινε εφικτός ο εντοπισμός και στη συνέχεια η συλλογή του αρχειακού υλικού. Δεν ήταν κάτι εύκολο καθώς όλα τα εκθέματα ήταν διάσπαρτα σε διάφορους χώρους και κυρίως σε ιδιώτες, που συνήθως ήταν μέρος του δημοσιογραφικού και εκδοτικού χώρου.
 
Τα ενδιαφέροντα ιστορικά εκθέματα
Μεταξύ των εκθεμάτων, ο επισκέπτης του Μουσείου, θα βρει σπάνιες εκδόσεις του εξωτερικού όπως η εφημερίδα «Κλειώ» του 1861 που τυπωνόταν στην Τεργέστη και πλούσιο αρχειακό υλικό της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, όπως παλιές εφημερίδες και περιοδικά, αρχεία εφημερίδων, έγγραφα, ντοκουμέντα ιστορικού ενδιαφέροντος.
Στο κτίριο που είναι ιδιοκτησία της ΕΣΗΕΘΣΤΕ -Ε έγινε ανακαίνιση, τοποθετήθηκαν ειδικές βιβλιοθήκες για τη φιλοξενία των περισσότερων από 400 τόμων με αρχεία εφημερίδων, γυάλινες προθήκες και επιτοίχια ταμπλό για την παρουσίαση θεσσαλικών εφημερίδων, περιοδικών και χειρόγραφων, εντύπων.
Η Ένωση Συντακτών της περιοχής κατάφερε να χρηματοδοτηθεί για το εγχείρημά της από την Γενική Γραμματεία. Ενημέρωσης για την προμήθεια ηλεκτρονικού και άλλου εξοπλισμού που καλύπτουν τις ανάγκες του Μουσείου Τύπου.
Στα εκθέματα του Μουσείου οι επισκέπτες θα βρουν επίσης έντυπα που άφησαν ιστορία όπως, η «Διάπλαση των Παίδων», την «Εφημερίδα των Παίδων», αλλά και τα περιοδικά της δεκαετίας του 1920 και μετά, που αποτελούσαν τη συντροφιά κάθε ελληνικής οικογένειας, ενώ παρουσιάζονται χειρόγραφα, όπως έργα του Γιάννη Κορδάτου αλλά και ποιήματα του μεγάλου της Βολιώτη δημοσιογράφου Τάκη Οικονομάκη, ντοκουμέντα της τοπικής ιστορίας, σπάνιες ελληνικές και ξενόγλωσσες εκδόσεις από τον 19ο αιώνα, αλλά και περίπου 1.800 βιβλία.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όσους ξεναγηθούν στο μουσείο είναι το γεγονός ότι στους χώρους του έχει στηθεί ένας παλιός πάγκος τυπογραφείου με τον υλικό εξοπλισμό για τη σελιδοποίηση και εκτύπωση εφημερίδων, όπως μεταλλικά τυπογραφικά στοιχεία, συνθετήρια, κόφτες μετάλλων, μεταλλικά κλισέ κ.α, εργαλεία για την έκδοση των εφημερίδων και των εντύπων, που «ξεπηδούν» από μια άλλη εποχή.