ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

ΓΝΩΡΙΜΙΑ

Το Μουσείο Τύπου λειτουργεί από τον Μάϊο του 2023 στο Βόλο, δημιουργημένο από την Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στ. Ελλάδας και Εύβοιας.

Πρόθεσή μας δεν ήταν να προσθέσουμε απλώς έναν ακόμη μουσειακό χώρο στο Βόλο, δίπλα στα υπόλοιπα Μουσεία που υπάρχουν και λειτουργούν, αλλά να δημιουργήσουμε έναν χώρο που αφ΄ενός μεν θα αναδείκνυε την ιστορία του τοπικού Τύπου και αφ’ ετέρουν θα αποτύπωνε το ρόλο του Τύπου στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική εξέλιξη όλης της Θεσσαλίας.

Ετσι, δεν περιοριστήκαμε στην απλή παρουσίαση εφημερίδων και εντύπων που η ιστορία τους ξεκινά πάνω από 140 χρόνια πριν, από το 1881 συγκεκριμένα που απελευθερώθηκε η Θεσσαλία, αλλά προσπαθήσαμε να κάνουμε εμφανή την επιρροή που άσκησε ο τοπικός Τύπος στη διαμόρφωση όλων των παραγόντων για την τοπική ανάπτυξη και εξέλιξη.

Παράλληλα, όμως, θελήσαμε να ξεφύγουμε από την πεπατημένη ενός συνηθισμένου Μουσείου, που αρκείται στην απλή παρουσίαση των εκθεμάτων του. Φυσικά, οι παλιές εφημερίδες, τα έντυπα, το λοιπό υλικό που εκτίθεται αποτελούν στοιχεία του παρελθόντος μας, κυρίως του παρελθόντος του Τύπου, είναι μία αφετηρία για την πορεία στο χρόνο και είναι πλέον κειμήλια του πολιτισμού μας. Του υλικού πολιτισμού μας. Ταυτόχρονα, όμως, αποτελούν και τεκμήρια ενός άϋλου πολιτισμού που δημιουργήθηκε ακριβώς από την ύπαρξη αυτών των εντύπων και των ανθρώπων που τα δημιούργησαν.

Είναι η άϋλη κληρονομιά των ιδίων και του περιβάλλοντος της εποχής τους.

Ετσι, στόχος μας ήταν (και παραμένει) να αναδείξουμε αυτή την κληρονομιά, βάζοντας στο επίκεντρο της δραδρτηριότητάς μας τον άνθρωπο. Τόσο εκείνον που τα δημιούργησε, όσο και τον επισκέπτη μας. Από τη μία η διατήρηση του υλικού πολιτισμού, από την άλλη να περάσει αυτή η άϋλη κληρονομιά στη συνείδηση όλων. Και, ταυτόχρονα, να καταφέρουμε να προσφέρουμε και κάτι επιπλέον: Γνώσεις, δηλαδή εκπαίδευση και ευχάριστη εμπειρία, δηλαδή διασκέδαση-αναψυχή.

Στον προγραμματισμό δραστηριοτήτων για το μέλλον, προκειμένου να αναδειχθεί ο ιστορικός πλούτος του θεσσαλικού Τύπου και ο ρόλος του ως στοιχείου συνοχής της τοπικής κοινωνίας, αλλά και προστασίας-ανάδειξης των ιδιαίτερων πολιτιστικών χαρακτηριστικών της περιοχής περιλαμβάνονται:

  •  Διοργάνωση ημερίδων με έλληνες και ξένους δημοσιογράφους και ειδικούς πανεπιστημιακούς, για θέματα Ιστορίας του Τύπου
  • Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τύπου και το Μορφωτικό Ιδρυμα της Ενωσης Συντακτών Θεσσαλίας, λειτουργία «θερινού σχολείου» στις ιδιόκτητες θερινές εγκαταστάσεις της Ενωσης Συντακτών στη Μηλίνα για την εκπαίδευση-κατάρτιση δημοσιογράφων από την Ελλάδα, σε εξειδικευμένα θέματα
  • Διοργάνωση ειδικών εκθέσεων-παρουσιάσεων και εκδηλώσεων στις θεσσαλικές πόλεις.

Αν πετύχουμε σε αυτά, τότε το Μουσείο μας δεν θα είναι ένα στατικό ίδρυμα σε κάποια γωνιά της πόλης που θα λειτουργεί αποκλειστικά ώς ένας εκθεσιακός χώρος, αλλά μέσα από την επικοινωνία του και τη διαλεκτική σχέση που θα αναπτύξει με τους επισκέπτες του, θα λειτουργήσει ως μία εστία πολιτισμού και ιστορίας, με δράσεις εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας.

Επιδιώκουμε τη συμμετοχή των επισκεπτών μας στην παρουσίαση των εκθεμάτων και της ιστορίας τους. Την εμπλοκή τους και την προσωπική επαφή τους με όσα βλέπουν και σε όσα ακούν κατά την ξενάγησή τους. Την εμβάθυνση στις λεπτομέρεις μέσα από την προβολή των εκπαιδευτικών βίντεο. Την συνειδητοποίηση εκ μέρους τους της σημασίας που είχε και έχει ο τοπικός Τύπος. Την γνωριμία τους με τις συνθήκες της εποχής.

Θέλουμε το Μουσείο Τύπου να λειτουργεί όχι μόνο ως εκθεσιακόις χώρος αλλά ως ένας ανοιχτός και φιλικός πολιτιστικός, εκπαιδευτικός και ψυχαγωγικός οργανισμός.

Αν θα τα καταφέρουμε; Εξαρτάται και από τις διαθέσεις των επισκεπτών μας…